Aan een persoon kan een lifecycle schema worden gekoppeld.
Er zijn drie verschillende schema's mogelijk: defensief, neutraal en offensief. Het risicoprofiel van elk schema kan naar eigen wens worden aangepast via het instellingen scherm.
Zonder schema wordt bij de rendementsbepaling altijd uitgegaan van de actuele verhouding van de opgevoerde spaar- en beleg items. Dus elk jaar 'herbalanceren' volgens dezelfde verhouding. Met een lifecycle schema daarentegen kan die verhouding (en dus ook het rendement) jaarlijks variëren, afhankelijk van de leeftijd.
Om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden van het lifecycle schema is het wel zaak dat bij een persoon alle ‘smaken’ van vermogens (hoog- en laag risico) aanwezig zijn met hun betreffende rendementspercentages.
Een lifecycle schema is ook actief in de Monte Carlo simulatie. Het effect is duidelijk te zien in het waaierdiagram als je van een defensief schema naar een offensief schema gaat. De spreiding van de eindkapitalen neemt dan aanzienlijk toe.
Hoewel een offensief schema vrijwel altijd betere resultaten laat zien dan een defensief schema, blijft het belangrijk te beseffen dat dit altijd voor de lange termijn geldt. Pas dus op voor een te rooskleurig beeld, zeker als je planningshorizon niet meer die van een 30 jarige is.